Ομορφιά και κατάρτιση
Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προώθηση των ψηφιακών
δεξιοτήτων στην εκπαίδευση ενηλίκων
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ /
Η αντίληψή μας για το σώμα μας έχει αλλάξει λόγω των «τέλειων εικόνων» που μας κατακλύζουν, γεγονός που μας οδηγεί στο να αισθανόμαστε ολοένα και πιο άσχημα για το ίδιο μας το σώμα. Δυστυχώς, αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί κανονικότητα σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα που απαιτεί επειγόντως δράση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
Το έργο μας στοχεύει στην προώθηση βασικών πτυχών της ψηφιακής κατάρτισης και εστιάζει συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση των προτύπων ομορφιάς που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης καθώς και των πεποιθήσεων που σχηματίζονται για την εικόνα του σώματος. Δίνουμε έμφαση στην πτυχή της αμοιβαίας μάθησης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ /
Κατά την εφαρμογή του προγράμματος «BEAUTY-BUBBLE» εκπαιδεύονται ενήλικες στο να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσω μιας καινοτόμου βιωματικής εκπαιδευτικής προσέγγισης σε μια θολωτή σκηνή.
Η αναλογική εγκατάσταση με ψηφιακά στοιχεία σε μορφή θολωτής σκηνής δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει κανείς άποψη άμεσα, μέσω της εμπειρίας χάρη στη διαδραστική συμμετοχή που εκμηδενίζει την απόσταση του θεατή. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται το θέμα «Πρότυπα ομορφιάς και αυτοπροβολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι επιπτώσεις τους».
Η θολωτή σκηνή συμβολίζει τη φιλτραρισμένη φούσκα στο διαδίκτυο, η οποία μας δείχνει ξανά και ξανά τα ίδια πρότυπα σώματος, αδιάλειπτα. Συνδέοντας τις «εσωτερικές εικόνες» με τις εξωτερικές, για παράδειγμα, οι επισκέπτ(ρι)ες έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν, να αλλάξουν την εικόνα του σώματός τους και να αναγνωρίσουν τη χειραγώγηση που υφίστανται από τα μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου, τα οπτικά ερεθίσματα είναι ένας καλός τρόπος για να εισέλθουμε όλοι μαζί στην ουσία του θέματος.
Αυτή η εφαρμογή εκπαιδεύει ιδιαίτερα τα άτομα με και χωρίς αναπηρία, καθώς τα άτομα με έντονη συναισθηματική φόρτιση ή ανασφάλεια είναι πιο επιρρεπή στα πρότυπα ομορφιάς που μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και αν αυτά δεν είναι ρεαλιστικά. Όμως, η αντίληψη περί μη ρεαλιστικού προϋποθέτει την ικανότητα αναστοχασμού και την εκπαίδευση της επίγνωσης του σώματος του ατόμου, ώστε να μπορεί να αντιδράσει με αυτοπεποίθηση στις προβαλλόμενες πληροφορίες και εικόνες.
ΣΤΟΧΟΙ /
Κύριος σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση ενηλίκων με και χωρίς αναπηρία σχετικά με τις εικόνες ομορφιάς που προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης και τον ψηφιακό γραμματισμό. Αυτό θεωρείται βασικό πλαίσιο ικανοτήτων για τη δια βίου μάθηση, επομένως ο αναστοχασμός σχετικά με το τι προκαλεί ο κατακλυσμός πληροφοριών και εικόνων στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της ικανότητας.
Αυτή η ομάδα-στόχος λαμβάνει υλικό και βασικές πληροφορίες για τους θεματικούς άξονες του BEAUTY-BUBBLE εξοικειώνεται με αυτές και έτσι ευαισθητοποιείται σε σχετικά ζητήματα. Με τα θέματα «Αυτοπροβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «Πρότυπα ομορφιάς των μέσων ενημέρωσης και οι επιδράσεις τους στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις πράξεις μας», καλύπτουμε δύο τομείς που είναι απαραίτητοι κατά την ενασχόληση με τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης.
Στα αποτελέσματα:
- θα καταστεί δυνατή μια αναλογική εγκατάσταση εμπειρίας με ψηφιακά στοιχεία σε 3 ευρωπαϊκές πόλεις (Αμβούργο, Αθήνα, Πλέβεν). Οι επισκέπτες συμμετέχουν διαδραστικά, καθώς η βίωση της ψηφιακής εμπειρίας φαντάζει ρεαλιστική.
- θα προσαρμοστεί το υπάρχον υλικό εργασίας από διεπιστημονικά εργαστήρια για τα θέματα των ψευδών ειδήσεων και της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες χώρες
- θα γίνει καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- θα δημιουργηθεί πολύγλωσσος δικτυακός τόπος
- θα σχεδιαστεί η αναλογική εγκατάσταση ως εικονική περιήγηση
Πιο λεπτομερείς σκοποί είναι:
- ο επαναπροσδιορισμός της αντίληψης για την ομορφιά, την αναπηρία και τη διαφορετικότητα.
- η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της ψηφιακής κατάρτισης με έμφαση στην αυτοπροβολή και στα πρότυπα ομορφιάς στο διαδίκτυο και τον αντίκτυπό τους στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας.
- η αύξηση της ευαισθητοποίησης για έναν κριτικό και αυτοπροσδιοριζόμενο χειρισμό της φιλτραρισμένης μας φούσκας, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή μας.
- η απότανση σε μια ευρεία ομάδα-στόχο των χρηστ(ρι)ών των μέσων ενημέρωσης.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ FEMEDUBEART /
Μεταξύ άλλων, η FEMEDUBEART είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ποιότητας του έργου και του περιεχομένου του. Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία της και το υπάρχον εκτεταμένο δίκτυο για τη διάδοση της ιδέας του έργου και των αποτελεσμάτων, ιδίως μέσω μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα καθήκοντά της περιλαμβάνονται η τεκμηρίωση καθώς και η ανάλυση όλων των αποτελεσμάτων διάδοσης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ /
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Erasmus+
ΤΙΤΛΟΣ: Ομορφιά και κατάρτιση | Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην εκπαίδευση ενηλίκων
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: Beauty-Bubble
Αρ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 2023-KA210-ADU-154062
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 13 μήνες
ΕΝΑΡΞΗ/ ΛΗΞΗ: 01/09/ 2023 – 30/09/2024
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ίδρυμα μέσων ενημέρωσης και διαδικτυακού εθισμού, Γερμανία
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: beauty-bubble.eu
ΕΤΑΙΡΟΙ:
- FEMEDUBEART – Σημείο Φεμινιστικής Αγωγής, Ηθικής και Τέχνης Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΜΚΟ), Ελλάδα
- UCHEBNA RABOTILNITSA EVROPA SDRUZHENIE, Lernwerkstatt Europa e.V., Βο
Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Συνεπώς, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο EACEA μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το παρόν περιεχόμενο.